Вдъхновени от легендата за любимите на малки и големи български герои Пижо и Пенда, символизиращи надеждата за здраве и радост, с любов към българските традиции, производителят на национални облекла Мели-М подготви специална колекция  от бебешки и детски фолклорни облекла. И както нашите предци са вплитали своите пожелания в шевиците, които украсявали техните облекла, така и в тази детска колекция са подбрани най-красивите български шевици, символизиращи здраве, дълъг живот и благополучие на новата рожба. Оригиналните комплекти за изписване "българче-юначе" и "малка мома-месечинка" великолепно представят българските обичаи в сет от 8 части: пелена, рокля, забрадка, лигавник, терлички, ръкавички, боди с дълъг ръкав и клинче от нежен и приятен на допир памучен плат.

Комплектите Пижо и Пенда са подходящи за новородени бебчета и малко по-големи малчугани. 
И както роклята на Пенда е бяла, така и нашата е с цвят на пролетно кокиче, ухаещо на чистота и ново начало. Не забравихме и червеният конец, предпазващ от уроки и с него обточихме краищата или „отворите към зли сили“ както ги наричали нашите предци /пазвата и ръкавчетата/ с червен конец против уроки. С червена престилчица, украсена с красив букет от цветна шевица, пожелахме крепко здраве на малката мома . В комплекта включихме и кокетна снежно бяла забрадка с нежен червен конец и цветя, подходящи за красивата детска главица.

За малкото юначе  пък подбрахме най-приятният плат: пениран трикотажен памук, подходящ за деликатната бебешка и детска кожа. Нашият юнак облякохме в блузка с дълъг ръкав , бяла на цвят, защото вярванията са, че ризата на човека е най-важното му облекло, а цветът задължително трябва да е бял като символ на божествената светлина и новото начало. Елекът пък е червен, защото това е цвета на мъжката сила. Потурът е „тежък“ на вид с пояс на кръста, като за напет левент, но отново е изработен от памучно пенирано трико, с елегантна и същевременно изключително удобна кройка, подходяща за новородени и малки дечица. И като всеки ерген, така и нашият си има закачлива китка на калпачето, с което да задява игриво младите моми. Богато декорирахме костюма с традиционна българска шевица, символизираща пожелание за здраве и радост на малчугана, както са вплитали пожеланията си в облеклото старите майстори на националните ни костюми.


Колекцията може да бъде закупена от www.nosii.com 

Мели-М е утвърден производител на национални облекла и една от малкото сертифицирани фирми в световен мащаб с международен сертификат за качество ISO 9001 с обхват „производство на фолклорни костюми“. Съхраняването на бъгарският дух и традиции и тяхното популяризиране е основен приоритет на дружеството. Българската народна носия е пъстроцветна, а в нея са вплетени красота, разкази за славното ни минало и пожелания за здраве, благополучие и щастие. Екип от високо квалифицирани специалисти, работят съвместно с етнографи и  повече от 15 години създават национални облекла, разказващи българската история.

Марката Мели-М е позната на потребителите като бранд, представящ българското и  пренасящ в настоящето националните символи. Огромният асортимент от национални облекла и традиционни български сувенири предоставя възможност на клиента да се докосне до миналото на своите предци с народни носии от всички български етнографски региони както и да поръча индивидуален дизайн и възпроизвеждане на автентичното му семейно облекло.